Så skyddar du din gamingdator från virus

Varje gamers mardröm måste vara att befinna sig i en viktig sekvens av ett spel då datorn plötsligt börjar krångla på grund av virus. Kanske börjar den plötsligt gå väldigt segt, svartnar helt eller så kommer en massa konstiga popup-rutor upp på skärmen. Oavsett vad som händer så betyder det att du inte har ett tillräckligt virusskydd. Här berättar vi hur du åtgärdar det.

Välj ditt wifi med omsorg

För den som har en bärbar gamingdator och därför kopplar upp sig mot internet på olika platser är det extra viktigt att vara försiktig. Du bör alltid se till att koppla upp dig mot säkra anslutningar, annars finns det en risk för att du får virus på din dator. Visserligen är världens mest virusdrabbade dator till salu för 11,5 miljoner, men mycket virus är ändå inte något att eftersträva.

Det här ska ett bra antivirusprogram erbjuda

Förutom att hålla dig till säkra internetanslutningar med din bärbara gamingdator bör du också se till att installera ett bra antivirusprogram. Det finns visserligen gratis sådana, men oftast brukar de börja kosta pengar efter ett tag. På grund av det är det bättre att hellre satsa på ett erkänt bra antivirusprogram som kostar lite från början. För att programmet ska vara riktigt bra krävs det att det innehåller några saker. Bland annat bör det regelbundet skanna din dator efter virus och dessutom sätta tveksamma filer i karantän. Det bör också finnas säker mejlhantering i programmet, samt en brandvägg. Uppdateringar av programmet bör också ske i realtid så att det snabbt kan plocka upp och identifiera nya virus. Nya virus bildas hela tiden, så därför är det viktigt att ha ett program som är snabbt med uppdateringarna. Här kan du läsa ytterligare tips på vad du kan göra för att skydda din dator på ett effektivt sätt.

Ha alltid en backup

Har du viktiga filer, eller kanske bilder som ligger dig varmt om hjärtat på din dator? Då är det viktigt att du fixar en backup på dem och förvarar dem på ett säkert ställe, förslagsvis i en molntjänst eller på en extern hårddisk. Skulle du trots att du vidtagit åtgärder ändå drabbas av virus kan du vara säker på att viktig information är skyddad. Vissa virus kan nämligen vara så elaka att de raderar information för dig. Det finns också ännu värre varianter som stänger ned hela din dator. Då är det skönt att ha en bra backup.