Vad man kan göra för att undvika program som kan skada datorn

I korthet är virus små datorprogram som sprider sig i din dators hårddisk genom att skapa kopior av sig själva inuti redan installerade program på din dator. Det är en del att hålla koll på men vet man åtminstone litegrann så kan det göra stor skillnad. Har viruset däremot fått lång tid på sig att bryta ner din dator och det är oundvikligt dags att köpa en ny så kan ett besök hos megalotto kanske hjälpa dig med finansieringen. Men här kommer vi att gå igenom några enkla inledande steg för hur du förhindrar att din dator drabbas av virus.

Olika typer av skadlig kod

Det finns olika typer av virus och skadlig kod: trojaner, mask, så kallad keylogger och annonsprogram. En trojan är ett program som utger sig för att vara ett riktigt program som du vill ladda ner till din dator. När du sedan gjort Computer Monitor screen, concept of spam emaildet kan programmet spionera på dig och vad du gör, skicka skräppost från dina konton eller göra utbetalningar i ditt namn. När ditt virusprogram scannar varje program du laddar ner till din dator, är det just detta som programmet förhindrar. Annonsprogram är sådant som ibland följer med olika program du installerar, och visar reklam i samband med att du använder programmet du laddat ner. Adware, som det också kallas, installerar samtidigt oönskade applikationer som skadar din hårddisk. För att undvika detta finns program att ladda ner, bland de populära namnen finns Ad-Aware och Spybot.

Antivirusprogram
Grundläggande för att skydda dig själv och din dator på internet är att installera ett virusprogram. Programmets uppgift är att med jämna mellanrum scanna din dators hårddisk i jak efter skadlig kod, detta skönts ofta automatiskt om du inte ställer in något annat. Scanningen körs även varje gång du installerar ett nytt program på din dator, för att säkerställa att programmet är rent från virus. Det finns många gratis alternativ att välja bland och ett billigt sätt för att alltid vara skyddad är att hålla sitt virusskydd uppdaterat.

Program på datorn
Se även till att de program du har på datorn är uppdaterade. Både de leverantörsinställda, men även de program du själv laddat ner.

E-post
Som du säkert redan vet och har hört så är det otroligt vanligt att få virus genom länkar via din e-post. Klicka därför inte på länkar från osäkra avsändare. Samma sak gäller för bifogade filer i ett mejl, öppna eller ladda endast ner om du är helt säker på vem avsändaren är. Bild-, ljud- eller textfiler med dessa ändelser kan vara säkra att öppna: txt, html, Jpeg, gif, mp3, mp4 med flera.