Duger Windows inbyggda antivirus?

Antivirusprogram är något som nästan alla har idag, det kommer också ofta med ens nya dator. Det finns många olika program på marknaden och det är sällan lätt att veta vilket man ska välja. Operativsystemet Windows kommer med sitt alldeles egna antivirusprogram, men frågan är hur bra det är och om det räcker för att skydda datorn?

Viktigare än någonsin att du har ett antivirus

Det finns fler virus än någonsin och det kan drabba alla. Det finns också många andra hot på nätet, samt säkerhetsbrister som kriminella kan utnyttja. Du har till exempel säkerhetsbrister med risk för utpressningsattacker, hål i olika säkerhetssystem och så vidare. Mycket av det här är en risk för företag, men virus och skadlig kod är en enorm fara för privatpersoner.

Du måste därför ha ett antivirusprogram som skyddar dig mot det här, som söker igenom filer du laddar ned och så vidare. Det finns många gratisalternativ och för Windows-användare finns det ett antivirus redan installerat i datorn.

Windows egna program räcker för vissa

Windows egna antivirusprogram är ganska ökänt för att vara värdelöst och ganska irriterande att använda. Det här var dock något som var sant förr i tiden. Idag, med Windows 10, har det gjorts en hel del förbättringar på programmet.

Det här innebär också att Windows egna antivirus kommer att räcka för många användare. Det här handlar framförallt om människor som bara surfar och som mest tittar på YouTube eller Netflix. Är man däremot den typen av användare som laddar ned mycket eller som arbetar på datorn så kommer Windows Antivirus inte vara tillräckligt.

Om du vill använda det inbyggda programmet ändå, bör du komplettera med ett program som söker efter skadlig kod, exempelvis Malwarebytes. Vill du däremot ha en högre säkerhet så går det att inaktivera Windows antivirusprogram och installera det program du föredrar.