Antivirus – vad är det egentligen?

De allra flesta som på något sätt använder datorer har hört talas om antivirusprogram. Många kanske inte heller förstår vikten av att ha ett fungerande antivirusprogram för att öka säkerheten på sin dator. Många förstår kanske inte heller vad ett sådant program faktiskt gör. Det kanske känns för avancerat att sätta sig i, och nuförtiden så “vill man bara ha något som fungerar” utan att behöva tänka på hur det fungerar. Men att förstå ett sådant program är faktiskt inte så svårt som man kan tro!

Ett första steg är att faktiskt förstå vad programmet gör på datorn, hur den uppdaterar filer eller scannar sådant som laddas ned eller öppnas. Viktigt är att komma ihåg att dessa program körs alltid i bakgrunden när man använder sin dator och de kontrollerar därmed också allt som görs där för att säkerställa säkerheten. Det finns någonting som heter åtkomstsökning i ett antivirusprogram och detta innebär att programmet helt enkelt scannar koder innan ett program öppnas. Även om uppfattningen är att programmet man vill öppna startar direkt så har faktiskt antivirusprogrammet redan scannat det, vilket det gör med alla program som öppnas på datorn.

Men vad är det vi skyddar oss mot? Jo, datavirus! Dessa virus kan ta sig in i ett vanligt program och man kan nästan beskriva det som ett “mini” dataprogram som jobbar på det sätt att det lägger sig som en kopia i det riktiga programmet för att kunna sprida viruskoder. Viruset fortsätter spridas i programmet och kan skada programmet och den data som finns sparad i där. Det är därför man ska skydda sig genom ett antivirusprogram!

Skydd för mobiltelefoner finns också på marknaden. För let’s face it, mobiltelefoner är ju numera som små minidatorer. Det är också viktigt att man får en schysst deal på priset för mobilabonnemang och man ska känna sig trygg i användandet av tjänsterna. Exempelvis Telness har schyssta deals för företag och entreprenörer. Det finns nämligen flera appar som man kan ladda ner för att skydda sin telefon mot virus.

Dock går det att läsa ett uttalande gjort i yle av kommunikationsverkets expert på datasäkerhet Ilkka Sovanto som menar att smartphones behöver nödvändigtvis faktiskt inte ha ett antivirusprogram på ett sätt som datorer har. Detta för att telefonerna fungerar på ett annat sätt. Det blir säkrare att använda en smartphone eftersom apparna är indelade i olika fack och behöver inte köras samtidigt beroende på vad man själv givit för användarrättigheter i de specifika apparna.

Det kan dock vara klokt att skaffa ett antivirusprogram till datorn. I tidningen Dagens Nyheter skriver man om en attack som genomförts mot olika myndigheter och en säkerhetsexpert menar att myndigheter idag inte är särskilt kritiska när det kommer till säkerhet och förlitar sig för mycket på externa komponenter. Därför är det viktigt att faktiskt ha rätt kunskap om vilket skydd man behöver för datorn och/eller den plattform man arbetar på.