Hur fungerar ett virusskydd i praktiken?

Att ha ett virusskydd på datorn är en viktig säkerhet och något som de flesta vet vad det är, men kanske inte förstår hur det fungerar i praktiken. Att förstå hur ett antivirusprogram fungerar är inte så komplicerat som det låter. Det är viktigt att ta reda på vad ditt antivirusprogram gör på din dator, från skanning till uppdatering av filer. Åtkomstsökning är en viktig del av vad ett antivirusprogram gör och programmet körs alltid i bakgrunden och arbetar hårt för att kontrollera varje fil som du öppnar. En åtkomstsökning innebär tekniskt sett att ditt antivirusprogram garnskar och scannar igenom koder innan du öppnar en fil eller hämtar ett program. Det kan verka som att din fil öppnas direkt när du klickar på den, men ditt antivirusprogram har då redan scannat filen först. Du kommer aldrig att kunna öppna en fil utan att ditt antivirusprogram scannar av denna innan om du har detta installerat.

Hur väljer man Virusskydd?

Det är viktigt att ha en bas-kunskap om virusskydd och hur de fungerar för din dator så att du enklare kan välja vilket skydd man ska använda. Det finns flera dåliga virusskydd på marknaden, bland annat så har Googles antivirusprogram för Android fått mycket dåliga betyg. Anti-virus programvara fungerar genom att ge dig allt det skydd du behöver för att hålla dina filer säkra, samtidigt som du ska kunna hålla datorns prestanda i toppskick. Oavsett vilket antivirusprogram du väljer så kommer det iallafall att vara bättre än inget alls. Idag ligger programmet Bitdefender Antivirus Plus rankat som det bästa antivirusprogrammet. Antivirusprogram använder virusdefinitioner för att fånga och upptäcka skadlig kod. Dina virusdefinitioner uppdateras en gång om dagen, i vissa fall ännu mer än det. Virus förändras alltid och utvecklas, så anti-virus företag har ett stort jobb att se till att de håller virusdefinitioner uppdaterade hela tiden för att skydda kunderna. Om skadlig programvara upptäcks av virusprogrammen så läggs normalt filen i karantän så att den inte gör skada på datorns system.

Vad är ett datavirus?

En annan sak som är viktig att förstå då man ska välja virusskydd är hur datavirus fungerar och hur de sprids. Dessa virus är små dataprogram som genom att lägga en kopia av sig själv inuti andra program sprida viruskoden då programmet körs. När programmet som är infekterat kör så kan detta virus fortsätta sprida sin skadliga programkod ytterligare. Det är därför viktigt att man har ett virusprogram som skyddar mot spridning av skadad programvara. Om man har fått virus på sin dator och behöver scanna igenom datorn, så sköter virusprogrammet sig helt själv. Du kan laga middag under tiden eller ta avslappnat bad och slappna av en stund. Du kan till och med sitta och dricka en kopp thé framför brasan efteråt och mysa i ett stort badlakan, till exempel ett badlakan med tryck. Eller varför inte ta en paus en stund medans virusprogrammet gör sitt genom att läsa en bra bok i favoritfåtöljen?