Antivirus – Android vs iPhone

I tidigare inlägg har vi undersökt hur antivirus fungerar i mobiltelefoner och om det är en bra idé eller helt onödigt att investera i ett tredjepartsprogram som skyddar mot virus. Enkelt sammanfattat kan man säga att man överlag är trygg från virus, oavsett vilket märke eller modell man använder. Det är förutsatt att du använder mobilen “normalt” och inte laddar ned de allra senaste apparna utan någon som helst research eller regelbundet går in på skumma hemsidor.

Men det finns definitivt virusfallgropar som även gemene man kan råka hamna i. Diskussionen huruvida iOS eller Android är bäst på att skydda mot virus är en het debatt som har många sidor.

Mer frihet ger större risk

Väldigt många val man gör i livet, grundar sig förr eller senare i om man föredrar trygghet eller frihet. Optimalt vill man kompromissa, men ibland finns inte det valet. Politiska diskussioner, karriärval, semesterplaner och ja – valet av mobiltelefon – har alla gemensamt att det finns mer äventyrliga val som ger hög valfrihet men också hög risk. Sedan finns valet att välja det som fungerat tidigare och/eller känns tryggt.

IOS mot Android är delvis en likartad situation. Den som vill kunna skräddarsy sin mobil, från att modifiera operativsystemet till att installera mjukvara från tredje part och extern hårdvara, bör absolut välja en Android-mobil – det är inget snack om saken. Möjligheterna med alla pluginprogram och custom firmwares som finns till Android innebär att du kan göra om telefonen till renodlad spelkonsol eller något annat.

Att modifiera en Iphone på samma sätt är inte omöjligt, men mycket svårare. Fördelen med detta är att användaren i princip omöjligt kan “råka” förstöra något på grund av ovana eller oaktsamhet. Med en Iphone har du med andra ord en officiell tillverkare av tillbehör som Iphone hörlurar och laddare, en officiell serviceplats och en officiell App Store. Ska du gå utanför det gör du det helt på sin egen risk och med mycket möda och besvär.

Slutsatsen är att när det kommer till virusskydd så är både Android och iOS säkra operativsystem för din mobiltelefon. Det bör alltså inte vara den primära aspekten du utgår från. Om du är den experimentella typen som vill modifiera på egen risk så är Android bättre, men risken att mobilen förvandlas till en obrukbar tegelsten är större om du tar dig vatten över huvudet.