Skydda dig med säkra lösenord

Den gemene internetanvändaren har idag konton på minst ett dussin olika sajter, och alla dessa konton skyddas av ett lösenord. A och O för att vara skyddad från kapningar och intrång är att inte ha samma lösenord till flera av sina konton (för att inte tala om alla), men det finns fler saker man kan tänka på när man väljer lösenord för att försäkra sig om att man har gjort allt man kan för att skydda sig.

Det första man kan göra när man ska välja lösenord är att se till att det inte finns med på listan över de 1 000 eller 10 000 vanligaste lösenorden, eftersom de som försöker knäcka ens lösenord har tillgång till listorna och tittar på dessa först. Självklart ska man inte heller använda sitt eget namn som sitt lösenord, eller någonting som kan kopplas till en själv, som ens adress, telefonnummer, personnummer eller namnet på någon familjemedlem.

Många har uppfattningen att de bästa lösenorden består av en kombination av slumpmässigt valda siffror, bokstäver och tecken. Dessa lösenord är visserligen bättre än att bara använda sig av ett ord och en eller två siffror, men du behöver ha minst 12 tecken i ditt lösenord för att det ska vara säkert, och slumpmässigt valda bokstäver och siffror börjar bli svåra att komma ihåg när man kommer upp i den längden.

Istället kan man använda sig av fyra slumpmässigt valda ord som sitt lösenord. Då har man istället för 96 tecken (alfabetet, siffror och specialtecken) att utgå från när man ska försöka knäcka lösenordet ungefär 126 000 ord att utgå från (från SAOL). Sådana lösenord är dessutom betydligt lättare att komma ihåg, vilket självklart alltid är en fördel – lösenordssäkerheten ökar ju också om man slipper ha det nedskrivet någonstans.

Om du brinner för internetsäkerhet, och vill hjälpa andra att skydda sig mot virusattacker och bedrägerier, kanske du ska satsa på att starta en webbsäkerhetsbyrå eller ett liknande företag, och försöka leva på ditt intresse och din passion. Något som kan vara bra att veta om i uppstartsfasen är att det går att sälja fakturor via företag som Fakturino. Det betyder att du kan få in kapital från dina fakturor till företaget snabbare, vilket kan vara välbehövligt i början, när man ofta har många utgifter och få inkomster.