Tecken på att din dator har virus

Tar program lång tid på sig att starta? Dyker det upp mängder av popup-fönster utan anledning eller blir din dator väldigt varm? Detta kan, men behöver inte, vara tecken på att din dator har utsatts för virus eller spionprogram. I värsta fall är det så, i bästa fall behöver din dator bara rensas på skräpfiler.

Vad du kan göra
Det absolut första du ska göra om du misstänker att din dator utsatts för virus är att koppla bort datorn från internet. För att ta bort skadliga filer stänger du av datorn och startar sedan om den i felsäkert läge. Detta gör du genom att starta datorn och hålla ned F8-knappen. Då kommer en meny att komma upp på skärmen där du kan välja ”felsäkert läge” eller ”safe mode”. Då startar endast de allra nödvändigaste programmen och om det är så att virus finns på datorn, kommer det inte att starta i detta läge.

Först bör du rensa datorn på alla temporära filer. Temporära filer är i grunden precis vad det låter som. Allteftersom du surfar på nätet och besöker hemsidor sparas filer från A photo of mature businesswoman using computer at desk. Concentrated female executive is working on desktop PC. Confident female professional is in formals. She is in brightly lit office.hemsidorna på din dators hårddisk. Det är tack vare detta som du kan återskapa dina flikar och de sidor du nyligen besökt, även när du råkar stänga ner webbfönstret. Dessa filer är dock menade att raderas automatiskt när de inte behövs längre, men ibland blir dessa filer eller en del av dom kvar på din hårddisk och efter tid kan de uppta så stort utrymme att din dator arbetar långsammare. När du raderar temporära filer kan detta senare snabba upp virusskanningen, eftersom det finns färre filer att söka igenom, och ibland försvinner även delar av det eventuella viruset som finns.

Gratis program
Oavsett om du redan har ett
antivirus- eller säkerhetsprogram på din dator gör du bäst i att installera ett annat. Det program du redan har kan ha missat viruset eller den skadliga koden och det finns även en risk för att viruset har slagit ut säkerhetsprogrammet. Så koppla upp din dator mot internet igen, och om datorn inte kan koppla upp sig kan du ladda ner ett antivirus- eller säkerhetsprogram via en annan dator och spara det på ett usb-minne och sedan föra över programmet till din dator. Det finns många bra gratisversioner att ladda ner och rådet är att hålla sig till kända märken som Avast, AVG, Bitdefender eller Lavasoft.