Datorvirus är i bästa fall irriterande, och i värsta fall riktigt farliga. De kan orsaka allt från att din dator blir lite långsam till att den blir helt obrukbar eller att alla dina bankuppgifter blir stulna av
bedragare. I flera decennier har en debatt pågått kring frågan om huruvida det finns datorer som är mer motståndskraftiga eller rentav resistenta mot datorvirus, och länge sa gemene man att Macintosh var i det närmsta immun. Tekniken går dock alltid framåt, både hos datortillverkarna och bland de som programmerar virus, och det korta svaret är idag att nej, det finns inga datorer som är säkra mot datorvirus. Det är möjligt att vissa är mer motståndskraftiga än andra, men det absolut viktigaste är hur du använder datorn.
Om du ser till att använda en bra brandvägg, ett respektabelt antivirusprogram och brukar sunt förnuft när du öppnar mejl och filer så har du redan ett bra skydd mot virus, men alla kan göra misstag. Ibland har man sådan otur att datorn blir förstörd. Vill du köpa ny dator kan freedomfinance hjälpa dig med finansieringen, men ganska ofta räcker en fabriksåterställning av din gamla dator. Tyvärr är det då redan för sent att foton, filmer och annat som du kan ha sparat. Eftersom vissa virus gör att du riskerar att bli av med viktig information så som kontonummer och annat så bör du se till att du har ett försäkringsskydd mot id-kapning. Se dessutom till att då och då byta lösenord till mejlplattformar och sociala medier då många virus attackerar just sådant. Om du surfar och får en varning i webbläsaren som inte kommer från ett antivirusprogram du själv har installerat, var på din vakt. Många virus fungerar fortfarande på det sättet att man skrämmer en användare till att klicka på en knapp som ska ta bort ett virus, när den i själva verket installerar en skadlig fil.
Virus i mobilen?
Något många inte tänker på är att smarta telefoner också är datorer, vilket gör dem känsliga för virus. Det bästa rådet är fortfarande att använda ett bra virusprogram, något väldigt många glömmer när det kommer till sina telefoner. Istället laddar folk ned appar utan att ens reflektera över vilka rättigheter apparna kräver över deras enheter. Nästa gång du laddar ner en app, fundera över varför ett bilspel eller nyhetssida vill ha rättigheter till din mikrofon, samtalslista och sms. Sunt förnuft är din bästa försvarslinje, och se till att regelbundet backa upp alla dina digitala enheter för att inte riskera att förlora filer. Se dessutom till att uppdatera drivrutiner, operativsystem och annat som kan förstärka ditt virusskydd. Det finns gott om gratis antivirusprogram till smarta telefoner, men precis som till stationära datorer och laptops är skyddet oftast många gånger bättre om du betalar en slant. Flera företag specialdesignar nu försäkringar som ska hjälpa dig om du råkar ut för ett så pass allvarligt virus att din mobil eller dator blir förstörd. Detta är förmodligen ett bättre finansiellt skydd mot virus än att köpa modeller som påstår sig vara immuna.