Av undersökningar som gjorts har det visat sig att var femte svensk inte kan identifiera attacker från nätfiskare. Lägger man ihop dessa med de som inte kan avgöra om ett mejl är legitimt eller inte uppgår siffran till 38 procent.
Phishing, eller nätfiske, är när utomstående personer försöker att få dig att avslöja känslig information, exempelvis lösenord till din internetbank eller ditt kreditkortsnummer. Detta är en form av social manipulation som givetvis är olaglig, men tyvärr hindrar det inte folk från att försöka och tyvärr blir många lurade och detta kan få hemska konsekvenser.
Var blir man utsatt?
Just nätfiske sker på internet, och oftast genom mejl till din e-post. Dessa mejl ser ofta ut att komma ifrån din bank eller annat betrott företag som du kan tänkas ha affärer med. Mejlet kan exempelvis innehålla en varning om att ditt konto hos företaget har blivit hackat och att företaget nu ber om din inloggning för att kunna lösa detta problemet så snabbt som möjligt, men det kan även innehålla en länk till en falsk webbsida som även den liknar den riktiga webbsidan där du loggar in med dina uppgifter – och direkt har nätfiskarna dina inloggningsuppgifter. Länkar, som man rent generellt skall undvika att klicka på, kan i detta fall ligga gömda i bilder som då passerar anti-phishing filter och du ombeds sedan i mejlet att klicka på en bild, och du lotsas vidare till en falsk hemsida. Det har visat sig att kunder till internetbanker är särskilt utsatta för just nätfiske.
Undvik att bli utsatt
Ett enkelt råd som kan vara svårt att följa, då man märkt att mejlen blir allt mer seriösa och realistiska, är att aldrig ge ut inloggningsuppgifter eller fylla i ett formulär med dina personuppgifter via mejl. Och ombeds du att gå till företagets hemsida via en länk i ett mejl, använd istället din egen webbläsare och besök sidan den vägen – om du är minsta osäker på mejlets karaktär.
Dessa mejl som skickas ut kan verka ärliga och seriösa, men även innehålla hot med intention att skrämma dig till att uppge dina lösenord och personliga uppgifter. Som exempelvis att företaget kommer att stänga ner ditt konto om du inte loggar in via länken genast. Misstänker du att du blivit utsatt för nätfiske, ta kontakt med företaget genom deras support, inte via mejlet, och be om att få klarhet. Är det nätfiske kommer de att vilja ha sådan information snarast möjligt.