Camfecting: När din Webbkamera blir hackad

Det kanske låter som ett påhitt eller en udda sjukdom. Men Camfecting är faktiskt ett riktigt begrepp, även om namnet inte riktigt etablerat sig i Svenska språket än. Vi kan dock hoppas på att se det på Nyordslistan från Språk och folkminnen Institutet nästa år eftersom Camfecting är ett äkta problem.

Camfecting

I serien Mr.Robot ser vi skådespelaren Rami Malek gestala en fobisk datorhacker. I en intervju säger han att en av de viktigaste sakerna han har lärt sig under seriens gång är följande: täck webbkameran.

En camfecter är inte din vanliga hackare som kanske bara placerar trojanska hästar, maskar eller i värsta fall snor dina bankuppgifter. Nej, en Camfecter vill åt ditt privatliv på en helt ny nivå: personen vill se dig genom din egna webbkamera, utan din tillåtelse. I fler serier än Mr.Robot har dilemmat avspeglats och idag är det faktiskt än av de sakerna som folk oroar sig för mest när det handlar om datorhackning.

Hur skyddar du dig från detta oroväckande fenomen? Jo, du kan sätta en tejpbit på din Webbkamera. Men om du vill göra mer än så, finns det andra åtgärder som räddar dig från dessa tjuvtittande människor. Det kan vara värt att investera pengar i mer än en radonmätning, när det handlar om faror i huset. Ett riktigt vattentätt antivirusprogram är inte att fnysa åt i dagens teknologiska och digitaliserade samtid. Många av dagens brott sker online och hittills är lagstiftningarna inte riktigt i kapp. Se därför till att göra vad du kan och skydda dig själv och din familj.

Hur skyddar jag mig från en Camfectar?

Det första du bör göra är som sagt att placera en tejpbit eller dylikt på din webbkamera. Sedan bör du också införskaffa ett riktigt bra antivirus program, som helst inte är gratis (om du vill ha full verkan). Om du känner dig extra paranoid så kan du följa följande tips:

  • Starta om din dator kontinuerligt, så du “skakar av dig” dig en eventuell tjuvtittare
  • Skanna din dator kontinuerligt, för att upptäcka skadliga program
  • Se till att din webbkameralampa lyser när den är aktiv

Om du har barn med datorer så bör du göra samma åtgärder på dessa. Du kan samtidigt ta upp med dem hur viktigt det är att skydda sig på internet; om vikten av att vara försiktig på sociala medier och hemsidor samt inte tillåta andra att ta del av ens lösenord och dylikt.