Går det att få virus i telefonen?

Under 1990-talet och början av 2000-talet ökade antalet attacker mot datorer avsevärt. Det blev allt vanligare med exempelvis trojaner som kunde slå ut en hel dator. Ännu idag finns det en risk för att få något virus, men det finns också många välfungerande program som skyddar mot dem. Det gör att mängden datorer som drabbas har minskat. Det många inte tänker på är däremot att våra mobiltelefoner fungerar i princip likadant som våra datorer, och allt fler människor utför både sekretessbelagda uppgifter och dagliga ärenden genom telefonen. Det finns inte lika många virusprogram till mobilerna, och därför är det bra att känna till om man kan få virus i mobilen och vad det kan ha för konsekvenser. När man vet det är det mycket lättare att skydda sig.

Hurdana virus kan man få på mobilen?

Statistiskt sett beror sannolikheten på att man kommer drabbas av virus på vilken mobil man har. Det har varit vanligast med attacker på Android, även om både iPhone och Linux också har drabbats. När man får ett virus i mobilen får man det allra oftast genom en app man laddar ner. Inuti appen ligger det en skadlig kod, som sedan kan påverka mobilen. Viruset kan dessvärre orsaka att dina privata uppgifter, som lösenord och kortuppgifter, hamnar i fel händer. När en mobil har virus kan ens mobilräkningar plötsligt skjuta i höjden, trots att man inte använt den mer än vanligt. Det är också vanligt att man får upp oönskad reklam eller att man upptäcker att det finns appar på mobilen som man själv inte har laddat ner. Det kan också hända att viruset använder ens mobildata för att skicka och ta emot filer och uppgifter, något som kan märkas på att ens dataförbrukning ökar.

Skydda telefonen och dess innehåll

Det finns tack och lov en del saker man kan göra för att reducera risken för att drabbas av virus. Man skall aldrig öppna mail som verkar suspekta, och inte heller klicka på länkar i mail om man inte vet vart de går. Det är nämligen ett av de vanligaste sätten att dra på sig ett virus i mobilen. Det är också bra att vara noga med vilka appar man laddar ner. De flesta virus kommer genom appar från tredjepartsleverantörer. De apparna kommer man oftast åt om telefonen är jailbreakad. Det är viktigt att vara försiktig med mobilen. I värsta fall kan man behöva byta ut den helt, och det kan bli en dyr historia. När man är försiktig med hur man använder telefonen kan man istället lägga sina slantar på riktigt snygga skal på iphoneskal.nu. Det är en betydligt mer trevlig utgift än att behöva köpa en helt ny mobil.