Antivirus i smarta hem

Så kallade smarta hem och smarta detaljer i hemmen blir allt vanligare, både i stora och små städer. Men det finns också en del risker med den här typen av boende.

Vad innebär ett smart hem?

Ett smart hem innebär att många saker helt eller delvis styrs via wifi eller internet. Det kan vara lampor, spisar, kyl, tvättmaskin, lås, öppning och stängning av innerdörrar och en hel del annat. De smarta hemmen har ofta också en reservlösning om elen inte skulle fungera. Man kan till exempel komma in genom ytterdörren även om batteriet i låset är slut. Ett smart hem är alltså mycket mer än bara ett hem som har internetuppkoppling.

Vad kan ett datorvirus göra?

Ett datorvirus kan ställa till med en hel del skada i en helt vanlig dator eller mobiltelefon. Om det tar sig in i en eventuell centraldator i ett smart hem kan det ställa till med än mer oreda. Ett datorvirus kan användas för att ta reda på saker om en viss person, det kan styra enheter och dessutom kan det sprida personlig information. När det gäller datorvirus finns det ibland inget uppenbart syfte till varför de kommer in i just ett visst system eller hus. Det sker att virus bara kommer in av misstag, utan att det egentligen är menat att drabba just den aktuella datorn.

Virus, hackerattacker och smarta hem

När det gäller just smarta hem är det alltid viktigt att skydda sig mot hackerattacker och datorvirus. Om ett virus eller en hackare tar sig in i systemet kan det leda till att det smarta hemmet slutar fungera. Om det finns kameror uppkopplade till anslutningen kan bilder från dem också spridas över nätet.

Hur skyddar du dig?

När det gäller smarta hem finns det sätt att skydda sig på. Oftast tar sig virus in genom internetanslutningen eller genom en dåligt skyddad enhet. Att se till att internetanslutningen skyddas genom ett bra lösenord och att alla enheter har ett uppdaterat virusskydd är alltså väldigt viktigt. Man bör också komma ihåg att smarta enheter så som glödlampor, maskiner och annat i ett smart hem sparar wifi-lösenordet i hemmet. Om man kastar en smart lampa kan en erfaren hackare ta reda på lösenordet för att sedan ta sig vidare in i systemet.

Fördelar med ett smart hem

Trots att det finns en hel del risker med ett smart hem finns det också flera fördelar. Du kan starta ugnen på väg hem, kolla vad som finns i kylskåpet när du är i affären eller tända lamporna hemma när du är på semester. Du kan också stänga av datorer, se om du stängde av kaffebryggaren eller spisplattan och en hel del annat genom de olika enheterna.