Räcker det med gratis antivirusprogram?

Om man har en PC är det för de allra flesta inte ett alternativ att surfa utan att ha någon form av antivirusskydd installerat på datorn. Den mängd metoder och vägar det finns att göra intrång i en dator idag gör att man vill skydda sig så gott det går. Tyvärr är antivirusprogram en dyr investering, något som ofta kostar uppemot 1 000 kronor per år. Även de mer nerskalade varianterna av de billigare kommersiella programmen kostar flera hundralappar per år. Har man inte råd med det behöver man dock inte förtvivla, eftersom det också finns gratisversioner av de flesta större antivirusprogrammen.

Skillnaden mellan gratisversionerna och betalversionerna består ofta i de ytterligare funktioner som finns i betalversionerna. Dessa funktioner handlar inte om ett tekniskt skydd från maskar, trojaner och andra former av intrång, utan snarare om funktioner tänkta att bekämpa den mänskliga aspekten av datorintrång. Att ett intrång sker, och får ödesdigra konsekvenser, beror nämligen oftast på mänskligt beteende, det vill säga att man klickar på fel länk, faller för ett phishing-försök eller inte säkerhetskopierar tillräckligt ofta. Det antivirusprogrammen försöker göra är därför att förebygga sådana incidenter genom att påminna datoranvändaren om att surfa försiktigt, till exempel genom webbfilter, varningar för osäkra hemsidor, spamfilter för mejlen, säkerhetsverktyg för lösenord och riskanalys av nedladdade filer. Det är numera också vanligt att betalversionerna av programmen har automatisk säkerhetskopiering för att skydda filerna i datorn. Om man vet med sig att man surfar försiktigt, och är medveten om de risker som finns, kan man dock klara sig utan dessa funktioner.

Slutsatsen är kanske således något uppenbar, men ändå värd att sägas: man får ett mer komplett skydd med de program man betalar fullpris för, men gratisprogrammen ger ett bra grundläggande skydd. Om man inte har råd att betala hundratals kronor om året för ett antivirusprogram är de med andra ord betydligt bättre än att inte ha något skydd alls. Då får man också pengar över som kan användas på sådant man känner att man behöver mer, till exempel terapi för ens mentala hälsa. För alla sådana behov kan man vända sig till Competencer, som har experter och rådgivare inom en rad olika områden – dock inte IT och antivirus. Där får man förlita sig på andra expertkällor.